LAPORAN AMALI : ( MINGGU 5 )
· Tarikh
amali : Minggu 5 (12.10.2018)
·
Amali
: Umbisi
·
Tempat
: Kebun Sayur
· Penunjuk
ajar
: Abdul Ghaffar Othman/ Roslin Ismail, Helmi
Azro Md. Hassan, Kamarul Zaidi Abd Ghani,
Nor Aishah Ismail, Mohd. Faiz Mohd. Shapie,
Hafidah Yaakop, Saiyyidina Hamzah Muhammad, Khairul Aslim Abd. Rauf.
- Pengenalan :
Penunjuk ajar
memperkenalkan maksud umbisi, jenis umbisi dan cara-cara penanaman umbisi. Contoh
tumbuhan yang membiak dengan cara umbisi ialah keledek, keladi dan ubi kayu.
Keledek (Ipomea batatas) merupakan tanaman
kontan dari keluarga Convolvulaceae yang
kaya dengan zat karbohidrat dan vitamin A. Ubi keledek boleh dikenali
berdasarkan ciri daun, saiz ubi dan warna ubi seperti oren, ungu dan putih. Ubi
keledek boleh dimakan pucuknya selain ubi keledek dihasilkan untuk kerepek,
bahan-bahan antibiotik, alcohol dan makanan ternakan ayam dan babi. Contoh ubi
keledek adalah ubi keledek Biru Johor, Jepun, Melaka, Mitato, Indonesia,
keledek CH Purple, keledek CH Red dan sebagainya.
Keladi
(Colocasia esculenta) dari keluarga Araceae
adalah sejenis tanaman berubi yang kaya dengan karbohidrat dan zat galian.
Keladi paling banyak ditanam di negeri Johor dengan keluasan 420.5 hektar atau
lebih kurang 85% daripada jumlah keluasan penanaman keladi di Semenanjung
Malaysia. Terdapat lebih daripada 35 kultivar yang berbeza. Umumnya keladi ini
terbahagi kepada dua kumpulan iaitu, keladi jenis “eddoe” dan “dasheen”. Keladi
jenis “eddoe” berubi kecil dikenali sebagai Colocasia esculenta var. antiquorom.
Manakala, keladi jenis “dasheen” berubi besar dan dikenali sebagai Colocasia
esculenta var. esculenta.
Ubi kayu (Manihot
esculenta) dari keluarga Euphorbiaceae
ialah sejenis tanaman akar yang penting di Malaysia kerana kurangnya serangan
musuh dan penyakit ke atas ubi kayu dan juga sesuai ditanam dikebanyakan jenis
tanah. Ubi kayu terdiri daripada dua jenis iaitu jenis manis seperti batang
putih, ubi putih, Medan, Jurai dan Betawi manakala, jenis pahit seperti batang
hitam, batang hijau, Black Twig dan C5. Ubi kayu jenis manis mengandungi asid
prussic kurang dari 0.017% manakala jenis pahit adalah melebihi 0.017%. Ubi kayu
ditanam untuk hasil pucuk atau ubi. Ubi kayu boleh direbus, diproses menjadi
kerepek, tapai dan tepung ubi kayu.
- Penerangan aktiviti amali yang dijalankan :
1. Pelajar
diberi penerangan jenis tanaman keladi dan ubi kayu yang akan ditanam serta
jenis tanah yang sesuai untuk tanaman tersebut.
Gambar 2: Penerangan mengenai jenis ubi keledek oleh Encik Eddy
Gambar
1: Penerangan mengenai pokok ubi kayu oleh Encik Eddy
2. Pelajar
diminta bergerak ke batas kawasan penanaman keladi.
Gambar
3: Pelajar bergerak ke batas penanaman pokok keladi dan ubi kayu
3. Pelajar
diberi tunjuk ajar cara penanaman keladi dengan betul. Hanya dua atau tiga sahaja
pokok keladi yang ditanam pada satu batas dan sebahagian kawasan batas
digunakan untuk tanaman ubi kayu.
Gambar
4: Penerangan mengenai cara penanaman pokok keladi
4. Pelajar diberi tunjuk ajar mengenai cara penanaman ubi kayu iaitu dengan cara melintang dan condong 45˚
Gambar 5: Penerangan mengenai cara penanaman ubi
kayu
5. Pelajar
diminta membuat pemerhatian dan penjagaan selepas penanaman keladi dan ubi kayu dilaksanakan. Gambar di bawah menunjukkan ubi kayu dan pokok ubi keladi setelah siap ditanam.
Gambar 6: Ubi kayu Gambar 7: Ubi keladi
Carta
alir gerak kerja amali :
1. Cara-cara
penanaman pokok keladi :
Memastikan suhu tanah 21˚- 30˚ C dan
pH tanah 5.5 – 6.5 seterusnya, keadaan hujan 250 sm setahun serta jenis tanah
adalah gambut cetek, tanah gembur dan tanah liat gembur.
↓
Membajak, menggembur dan mengapur
tanah. Mengapur hanya dilakukan pada tanah liat jika PH tanah kurang daripada
5.
↓
Membuat batas dan alur dengan
menggunakan alat pembuat batas seperti cangkul atau menggunakan mesin pembajak.
↓
Memastikan sulur atau anak pokok
berumur lebih kurang 2 bulan dan bergaris pusat 3 sm. Pucuk dipotong dan
tinggalkan tangkai sepanjang 30sm.
↓
Menggali lubang untuk anak pokok dan
anak pokok ditanam 5 sm kedalam tanah dengan jarak antara barisan sebanyak
120sm dan antara pokok 45 sm.
↓
Membuat pembajaan dengan
menggunakan baja Urea (46%N), TSP (46%P₂O₅)
dan MOP (60%K₂O) serta membuat pengawalan terhadap musuh dan penyakit dari masa
ke semasa.
↓
Hasil ubi keladi boleh dipungut
selepas 7 - 12 bulan ditanam. Di peringkat ini, ubi-ubi telah mencapai saiz
yang sesuai di pasaran.
2. cara-cara penanaman
ubi kayu :
Memastikan pH tanah 6.0 – 7.5 dan
mempunyai saliran yang baik serta jenis tanah adalah gambut, tanah liat pantai atau
tanah liat laterit.
↓
Membuat batas dan alur dengan
menggunakan alat pembuat batas seperti cangkul atau menggunakan mesin pembajak.
↓
Pembiakan ubi kayu adalah melalui
keratan batang dengan panjang 2.5 m tetapi 30 sm bahagian atas dan bawah
dibuang sehingga panjang adalah 2 m sahaja dan memiliki 6-7 matatunas.
↓
Keratan batang ubi kayu ditanam
dengan dua cara iaitu melintang / baring dan condong 45˚.
↓
Jarak tanaman adalah berdasarkan
tahap kesuburan tanah :
Tanah subur : 1.2 m × 1.2 m
Tanah kurang subur :
0.9 m × 0.9 m
Tanah sederhana :
1 m × 1 m – 10,000 pokok/ha
↓
Membuat pembajaan selepas 4 minggu
dengan menggunakan baja N, P₂O₅, K₂O, MgO. Serta merumput pada minggu ke-3 dan
3 bulan selepasnya. Seterusnya, membuat kawalan penyakit dan musuh dari masa ke
semasa.
↓
Hasil ubi kayu dituai selepas 12
bulan ditanam. Cuaca yang sederhana kering dan panas amat baik kerana
memudahkan ubi dicabut.
·
Kesimpulan
:
Penanaman umbisi mudah dikendalikan kerana sesuai
dengan pelbagai keadaan tanah dan penjagaan yang tidak terlalu cerewet.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan