Isnin, 26 November 2018

Sayuran (Penuaian dan lepas tuai) (Minggu 10)



Laporan Amali
Tarikh Amali: Minggu 10 (16 NOVEMBER 2018)
Amali: Sayuran (Penuaian dan lepas tuai)
Tempat: Kebun Sayur
Penunjuk Ajar: Abdull Ghaffar Othman/Roslin Ismail
                          Helmi Azro Md. Hassan
                          Cik Junizawati Mohd. Zin
                          Kamarul Zaidi Abd Ghani
                          Abd. Hamid Asmawi
                          Nor Alauyah Musa
                          Hafidah Yaakop
                          Saiyyidina Hamzah Muhammad
                          Khairul Aslim Abd. Rauf


Aktiviti amali yang dijalankan:
1.    Penerangan tentang tahap kematangan sayur.
2.    Penerangan tentang proses penuaian dan lepas tuai.
3.    Penuaian sayuran dijalankan dan hasil ditimbang sebelum proses lepas tuai dijalankan.
4.    Selepas itu, semua hasil dikumpul mengikut jenis untuk proses pembersihan, penimbangan dan pembungkusan.

Gambar Aktiviti dijalankan:

Penunjuk ajar sedang menerangkan tentang proses penuaian dan proses lepas tuai.

Proses Pascatuai Sayuran

Penunjuk ajar menunjukkan cara penuaian.

Penunjuk ajar menerangkan cara penuaian.

Perosak sayur yang didapati semasa proses penuaian.

Pelajar sedang memilih hasil yang baik.

Sesetengah pelajar sedang membersihkan sayur- sayuran.

Proses penimbangan dijalankan selepas hasil telah dibersihkan dengan air.

Proses pembungkusan sayur-sayuran.

Bilik sejuk dengan suhu 10-15℃.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan