Laporan Amali
Tarikh Amali : 26/10/2018 (Minggu 7)
Amali : Penuaian dan lepas tuai (HIDROPONIK)
Tempat : Kompleks Agroteknologi
Penunjuk Ajar : Abdul Ghaffar Othman
Maininah Tahir
Kamarul Zaidi Abd Ghani
Robi Saad
Zaliza Mahat
Nor Aishah Ismail
Hafidah Yaakop
Tarikh Amali : 26/10/2018 (Minggu 7)
Amali : Penuaian dan lepas tuai (HIDROPONIK)
Tempat : Kompleks Agroteknologi
Penunjuk Ajar : Abdul Ghaffar Othman
Maininah Tahir
Kamarul Zaidi Abd Ghani
Robi Saad
Zaliza Mahat
Nor Aishah Ismail
Hafidah Yaakop
Pengenalan
Pada hari jumaat 26/10/2018 penuaian bagi hasil tanaman hidroponik telah dijalankan di Kompleks Agroteknologi , UPM. Penuaian ini adalah hasil daripada penanaman yang telah kami jalankan pada hari jumaat 28/9/2018 dan tempoh pembesaran tanaman hidroponik ini adalah selama 4 minggu. Hasil penuaian tanaman hidroponik akan dijual sempena Pesta Konvokesyen UPM kali ke - 42 yang akan berlangsung selama 7 hari pada tarikh 25/10/2018 - 31/10/2018.
Hasil tanaman hidroponik selama 4 minggu |
Proses Penuaian Hasil Tanaman Hidroponik
1) Memotong pangkal pokok menggunakan peralatan yang tajam seperti pisau dan guntingContoh alat yang digunakan |
Memotong pangkal pokok |
2)Menimbang hasil tanaman individu bagi mengetahui jumlah hasil tanaman yang diperoleh
Menimbang hasil tanaman |
Hasil berat kutipan individu bagi kumpulan 1 |
3) Mengumpul hasil tanaman satu kumpulan bagi tujuan pembungkusan
Sayuran dikumpul didalam satu bekas |
Timbang mengikut berat yang ditetapkan |
Masukkan sayur ke dalam plastik |
Melakukan proses "Sealing " |
Sayur dikumpulkan dan sedia untuk dijual |
Kesimpulan
Proses penuaian ini mengajar para pelajar cara menuai tanaman hidroponik mengikut prosedur yang telah ditetapkan. Selain itu, para pelajar juga di ajar melakukan penggredan sayur supaya dapat menentukan kualiti sayur yang terbaik. Akhir sekali, para pelajar melakukan proses pembungkusan hasil sayuran yang diperolehi dengan menggunakn teknik yang betul dan sedia untuk dijual sempena Pesta Konvokesyen UPM Kali ke-42
Proses penuaian ini mengajar para pelajar cara menuai tanaman hidroponik mengikut prosedur yang telah ditetapkan. Selain itu, para pelajar juga di ajar melakukan penggredan sayur supaya dapat menentukan kualiti sayur yang terbaik. Akhir sekali, para pelajar melakukan proses pembungkusan hasil sayuran yang diperolehi dengan menggunakn teknik yang betul dan sedia untuk dijual sempena Pesta Konvokesyen UPM Kali ke-42
Tiada ulasan:
Catat Ulasan