Ahad, 4 November 2018

Hidroponik (Penuaian dan lepas tuai) (Minggu 7)


Laporan Amali

Tarikh Amali            : 26/10/2018 (Minggu 7)
Amali                       : Penuaian dan lepas tuai (HIDROPONIK)
Tempat                     : Kompleks Agroteknologi
Penunjuk Ajar          : Abdul Ghaffar Othman
                                   Maininah Tahir
                                   Kamarul Zaidi Abd Ghani
                                   Robi Saad
                                   Zaliza Mahat
                                   Nor Aishah Ismail
                                   Hafidah Yaakop

Pengenalan

   Pada hari jumaat 26/10/2018 penuaian bagi hasil tanaman hidroponik telah dijalankan di Kompleks Agroteknologi , UPM. Penuaian ini adalah hasil daripada penanaman yang telah kami jalankan pada hari jumaat 28/9/2018 dan tempoh pembesaran tanaman hidroponik ini adalah selama 4 minggu. Hasil penuaian tanaman hidroponik akan dijual sempena Pesta Konvokesyen UPM kali ke - 42 yang akan berlangsung selama 7 hari pada tarikh 25/10/2018 - 31/10/2018.


Hasil tanaman hidroponik selama 4 minggu

Proses Penuaian Hasil Tanaman Hidroponik

1) Memotong pangkal pokok menggunakan peralatan yang tajam seperti pisau dan gunting
Contoh alat yang digunakan
Memotong pangkal pokok

2)Menimbang hasil tanaman individu bagi mengetahui jumlah hasil tanaman yang diperoleh
Menimbang hasil tanaman
Hasil berat kutipan individu bagi kumpulan 1



3) Mengumpul hasil tanaman satu kumpulan bagi tujuan pembungkusan
Sayuran dikumpul didalam satu bekas
4) Menimbang sayuran mengikut berat yang telah ditetapkan iaitu salad (181gram) sawi (230gram)

Timbang mengikut berat yang ditetapkan



Masukkan sayur ke dalam plastik 
5)Melakukan proses "sealing" untuk mengelakkan sayur cepat rosak dan mudah untuk penjualan
Melakukan proses "Sealing "
Sayur dikumpulkan dan sedia untuk dijual
Kesimpulan

   Proses penuaian ini mengajar para pelajar cara menuai tanaman hidroponik mengikut prosedur yang telah ditetapkan. Selain itu, para pelajar juga di ajar melakukan penggredan sayur supaya dapat menentukan kualiti sayur yang terbaik. Akhir sekali, para pelajar melakukan proses pembungkusan hasil sayuran yang diperolehi dengan menggunakn teknik yang betul dan sedia untuk dijual sempena Pesta Konvokesyen UPM Kali ke-42

Tiada ulasan:

Catat Ulasan