Ahad, 30 September 2018

Projek Tanaman Jagung

PENGENALAN TANAMAN JAGUNG

Tanaman jagung merupakan salah satu jenis tanaman biji-bijian dari keluarga  rumput-rumputan. Berasal dari Amerika yang tersebar ke Asia dan Afrika melalui kegiatan orang-orang Eropa ke Amerika. Sekitar abad ke-16 orang Portugal menyebarluaskannya ke Asia. Orang Belanda menamakannya mais dan orang Inggris menamakannya corn.

Pengurusan dan tanaman jagung bukan saja tertakluk kepada pembelajaran teori sahaja, malahan latihan amali yang dijalankan oleh kumpulan kami berupaya memberi pengukuhan kepada kami terhadap apa yang telah dipelajari. Jagung kebanyakannya ditanam untuk kegunaan segar sahaja. Di Semenanjung Malaysia sahaja keluasan penanaman jagung dianggarkan lebih kurang 40,000 hektar. Jagung merupakan tanaman yang dikenali sebagai “kuat makan dan minum” dimana ianya sensitif kepada perubahan terhadap  kandungan zat-zat makanan atau nutrien dan air dalam tanah. Justeru itu, amalan kaltura yang baik diperlukan. Selain kegunaan segar ia juga digunakan dalam bentuk yang telah diproses dalam tin. Jagung juga adalah sejenis tanaman pendebungaan kacuk (cross-pollination) melalui udara/angin.

Jagung (zea mays) dalam keluarga (gramineae) ialah sejenis tumbuhan bijirin merupakan satu spesies tunggal yang merangkumi kepada  dua jenis yang mempunyai pertalian rapat iaitu teosinte dan tripsacum. Ianya merupakan tanaman bijirin yang ketiga pentingnya di dunia. Pokok jagung ialah tumbuhan semusim yang tumbuh, membesar, mengeluarkan bijirin dan akhirnya menjadi tua dan mati. Biasanya jagung mengambil masa 8-12 minggu untuk mengeluarkan  hasil bergantung kepada jenisnya dan kami mengangarkan tempoh penuaian kami pada 30/11/2018 yang ditanam pada 21/09/2018 di kebun sayur UPM. Jagung manis digemari ramai dan dimakan terus daripada tongkolnya, atau digunakan dalam masakan  seperti membuat kuih-muih. Manakala jagung flint atau derit ditanam secara besar-besaran dan diproses menjadi tepung kanji atau bahan makanan ternakan seperti ayam, konsentret bagi kambing dan juga untuk makanan ikan.                                                                                             


Gambar pembahagian
 batas
                                                                         PENANAMAN



Proses penanaman biji benih jagung dilakukan di ladang TPU pada 21 September 2018 . Setiap pelajar diberikan satu batas dan kira kira di setiap batas dapat ditanam 30-35 biji benih . Cara-cara untuk menanam adalah seperti berikut :

                                                                               1) Bina lubang pada batas menggunakan batang kayu. Kedalaman lubang itu tidak boleh melebihi 2-3 cm supaya tumbesaran biji benih tidak terbantut.

2) Letak 2-3 biji benih di setiap lubang. Tidak digalakkan meletakkan biji benih melebihi dari itu agar biji benih kurang persaingan untuk tumbuh.

3) Jarak antara satu ke satu lubang mestilah 15 cm supaya tidak berlaku kekurangan nutrient pada biji benih.

4) Selepas letak biji benih di dalam lubang , kambuskan lubang tersebut tetapi tidak boleh terlalu padat agar biji benih boleh bercambah dengan baik.


Gambar aktiviti meletak benih ke dalam lubang batas


Gambar membina lubang pada batas
                                                                                                                                                        PENJARANGAN DAN PENYULAMAN

Proses penjarangan dan penyulaman dilakukan seminggu selepas penanaman iaitu pada 25-28 September. Proses penjarangan ialah membuang biji benih yang tumbuh berlebihan pada satu lubang. Bermaksud pada satu lubang hanya satu biji benih sahaja dibenarkan tumbuh. Proses penyulaman pula ialah menaman biji benih yang berlebihan tadi di lubang yang biji benihnya rosak atau mati. Proses penjarangan dilakukan untuk memastikan biji benih mendapat nutrien yang mencukupi akibat kurang persaingan.


Gambar pokok kedua yang tumbuh pada satu lubang



PEMBAJAAN PERTAMA

Pembajaan pertama dilakukan pada dua minggu selepas penanaman benih iaitu pada 5 Oktober 2018. Sebelum aktiviti pembajaan dimulakan, aktiviti merumpai perlu dilaksanakan agar persaingan nutrien antara pokok jagung dengan rumpai dapat dielakkan. Cara pengiraan baja (NPK Hijau 15:15:15) adalah dengan ,mengira jumlah anak benih yang telah bercambah dan didarab dengan 30 gram baja. Kaedah pembajaan pula dilakukan dengan membuat poket atau lubang di antara pokok benih jagung dimana baja diletakkan di dalam poket dan seterusnya digambus. Perlu diingat untuk tidak membuat poket terlalu dekat atau membaja terlalu dekat dengan anak pokok jagung kerana ia boleh menyebabkan melecur pada batang anak pokok jangung. Selepas pembajaan, mounting perlu dilakukan untuk mengelak akar keluar ke permukaan tanah. Penyiraman batas juga perlu dilakukan selepas aktiviti pembajaan.


Gambar aktiviti merumpai

Gambar membuat lubang

Gambar aktiviti membaja

Gambar mengambus lubang /
     Mounting


Gambar ***: Menyiram




PEMBAJAAN KE-DUA

Pembajaan kali ke-dua dilakukan 4 minggu selepas penanaman benih jagung. Pembajaan ke-dua dilakukan pada 19 Oktober 2018 dengan menggunakan baja NPK Biru 12:12:17:2. Kaedah pembajaan adalah sama seperti pembajaan pertama hanya berbeza dari jumlah baja. Bagi pembajaan ke-dua, setiap lubang perlu diisi dengan 40-50 gram baja NPK Biru 12:12:17:2. Tanah perlu digambus untuk mengelak pokok daripada rebah dan menghalang akar dari terkeluar ke permukaan tanah.


Gambar aktiviti pembajaan


Gambar mengambus tanah


PEMBAJAAN KETIGA

Pada minggu ke-enam selepas penanaman biji benih, pembajaan kali ke-tiga boleh dilakukan. Baja NPK Biru digunakan dalam pembajaan ke-tiga dengan nisbah 12:12:17:2 pada kadar 50g setiap pokok. Cara pembajaan adalah sama seperti pembajaan pertama dan ke-dua. Kerja-kerja merumpai perlu dilakukan sebelum membaja. Bagi pokok jagung yang sudah berbuah atau telah menghasilkan bunga, pembajaan tidak diperlukan. Mounting perlu dilakukan selepas pembajaan bagi mengelak akar daripada terkeluar daripada tanah. 


PENGAWALAN RUMPAI SERANGGA PEROSAK DAN PENYAKIT

Pengawalan rumpai adalah amat penting selepas pembajaan kerana kebiasaannya rumpai akan  bercambah dan hidup segar selepas bebarapa hari aktiviti pembajaaan dilakukan. Ini kerana rumpai tersebut mendapat nutrien daripada baja yang dibekalkan. Pengawalan rumpai adalah penting terutamanya sekali pada peringkat awal penanaman pokok jagung. Hal ini, bagi mengelakkan persaingan antara pokok jagung dan rumpai yang tumbuh. Pengawalan rumpai dilakukan secara manual iaitu dengan menggunakan kaedah mencabut rumpai dengan menggunakan tangan. Di  samping itu pengawalan serangga perosak juga dilakukan. Hal ini kerana pada di kawasan penanaman jagung tersebut terdapat serangan ke atas pokok oleh perosak seperti tikus. Oleh yang demikian ,tindakkan yang diambil adalah dengan meletakkan racun tikus di sekeliling kawasan penanaman jagung.

MENUAI HASIL

Selepas 68 hari penanaman pokok jagung, aktiviti mengutip hasil dilakukan oleh setiap pelajar. Ciri- ciri buah yang boleh dituai ialah rerambut bewarna coklat gelap dan kering seakan akan hampir gugur, jika tidak pasti pelajar boleh memriksa isi jagung tersebut samada sesuai untuk dituai ataupun tidak. Jagung yang dituai akan direkodkan bilngan nya untuk tujuan permarkahan bagi setiap pelajar. Setelah itu jagung yang dituai dikumpulkan di satu tempat. Jagung tersebut diasingkan mengikut gred dan proses pembungkusan dilakukan untuk dipasarkan. 


Gambar hasil tuaian jagung

Gambar cara memotong bahagian
 pangkal jagung

Gambar aktiviti penggredan hasil


FLOW CHART

CARTA ALIRAN GERAK KERJA AMALI

Biji benih jagung ditanam ke dalam tanah sedalam 2-3 cm


Menutup biji benih dengan tanah


Penyiraman air

Selepas biji benih bercambah, penjarangan dan penyulaman dilakukan


Penjagaan

Pembajaan pertama N:P:K Hijau sebanyak 30-40 gm pada setiap pokok jagung


Pembajaan kedua dan ketiga N:P:K Biru sebanyak 40-50 gm pada setiap pokok jagung

Penjagaan dan pengawalan rumpai

Penuaian


Penggredan, pembersihan dan pembungkusan













1 ulasan:

  1. Assalamualaikum, sy ada serba sedikit yg nk dikongsikan ttg 1 penawar penyakit kronik atau kanser yg sy jumpa di sebuah blog. Mulanya sy tercari² ubat altenatif utk diri sy sendiri yg mengidap penyakit kronik rektum. Lama jugalah sy google maklumat sbb nak cari penawar kanser ni. Akhirnya sy terjumpa jus yg dihasilkan oleh pengasasnya yg bernama En.Zuhairi.
    Jadinya sy mencuba penawar nya ,syukur alhamdulillah sembuh dlm masa 8bulan je, drp sakit kronik kemudian sembuh smpai skg ni . Rasa bersalah pulak kalau sy x kongsi apa yg sy tahu, benda baik jika dikongsi dapat juga pahala, mudah² han. Aaminn

    Okay, kat sini sy share sikit beberapa testimoni² yg ade dlm website nya ya.... Mmg dah ramai sembuh dr banyak jenis penyakit kronik dn kanser drp ramuan nya. Lepas baca je testimoni dlm blog En Mohd Zuhairi Bin Noordin , sy mmg jd yakin nak cuba dan bukan biasa²...sakit bertahun² sy boleh sembuh, smpai doktor blh ckp ini satu keajaiban.

    ➡️Dlm blog tu, mcm² jenis kanser blh rawat termasuk kanser leukimia,paru²,limfoma dan banyak lg lah..jadi 1 berita gembira buat kita. Share kat orang yg tercari² penawar kanser.

    Okay, ini sebahagian info yg sy sempat copy drp blog En Mohd Zuhairi Bin Noordin

    Testimoni 1
    ▪️Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot atas lantai dan kalau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar bunyi lutut , tulang pula sakit. Nak masak terpaksa guna kerusi sebab tak mampu berdiri lama. Tapi lepas 6 hari je minum jus ni, beliau dah mampu berjalan. Saraf kaki dah tak tegang. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Testimoni 2
    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor.
    Skg dah sembuh dari kanser. Ketumbuhan daripada saiz 2 genggam tangan org dewasa, bertahun terlantar tak mampu buat apa², sekarang dah berkerja, jalani hidup mcm biasa.

    Testimoni 3
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dan sihat walaupun pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 7tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order) pada tahun 2020, beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    Yang penting, beliau ambil produk luar biasa ni sampai sekarang (2022).

    Testimoni 4
    ▪Adik Izzat b. Muhd Ariffin. Kanser Burkit Lymphoma stage 4. Sekarang dh sembuh.
    Gurunya ada beritahu beliau tak pernah nampak mcm pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas. Adik ni ambil produk ni dan rasa bertenaga sambil merawat penyakit. Beliau ambil jus herba ini dari kanser tahap 4 sehingga sembuh.

    Testimoni 5
    ▪Puan Musriharni ,pesakit asma kronik sejak kecil. Beliau guna pam healer setiap hari. Dlm masa yg sama,beliau juga pesakit GERD yang menyebabkan berangin satu badan hingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety, akibat nya menggigil dan seram sejuk.
    Sekarang kesihatannya makin baik, gastrik dan anxiety dah hilang, asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru² dah elok semula.

    Testimoni 6
    ▪Puan Rohana Binti Ismail. Seorang yang cergas dan aktif mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu. Tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan. Sakit nya tu sehingga nk turun tangga pun terpaksa turun macam orang tua, turun mengiring sambil berpaut. Bila dah minum jus ini, dalam masa 7hari saja kaki beliau dah mulai sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 minggu. Sekarang dah berjoging boleh jonging balik, daki bukit dlm 8km jauh nya. Sakit lutut hilang.

    BalasPadam